lauantai 1. toukokuuta 2010

Sopivan simppeliä

Olen nukkunut kaiken aikuisen ikäni runkopatjalla ja tavallisesti halvimmilla sellaisilla. Kohtalaisen kökkö valinta konttorirotalta, jonka hartiat ovat jatkuvasti jumissa. Haaveilen Hästensistä taikka Tempurista mutta futonkin kiinnostaa, etenkin tanskalaisen Karupin Blues. Semmoisia saa ainakin tamperelaisesta Futoniasta, muita futonmestoja en edes tiedä.
Onko teillä kokemuksia futoneista? Olisi vallan hienoa kuulla kommenttejanne, ennen kuin köpsin sänkykaupoille.

16 kommenttia:

Marko kirjoitti...

On kokemuksia futonista ja myös monesta muustakin patjatyypistä.

Futon on ja tuntuu kovalta. Kova tuntuu alussa usein todella hyvältä, koska se on niin vastakohtaista pehmeille runkopatjoille, mutta tiedän monen (mukaan lukien itseni) pettyneen jo lyhyen käytön jälkeen futonin kovuuteen.
Itse vaihdoin futoniin pariksi kuukaudeksi juuri liian löysän, kuluneen runkopatjan jälkeen.
Futon vaatii lisäksi työtä, eli sitä pitää jaksaa rullailla "aika ajoin", jotta se pysyy hyvänä.
Tempur on mielestäni hyvä, mutta onko se hintansa arvoinen, on makuasia (ja tuloasia :-). Kaikki Tempur-kopiot eivät ole niin huonoja. Mökillä minulla on Tempur, mutta kotona nukun Ikean viskoelastisella Tempur-kopiolla ja Tempurin petarilla. Toimii. Tempurin kovuus vaihtelee hyvinkin huoneen lämmön ja käytetyn peiton mukaan. Kesällä Tempur on mielestäni usein liiankin pehmeä, varsinkin kun selkä on usein silloin jumissa, mutta Ikean patjan kääntäminen piilottaa lämpömuotoutuvan viskopuolen ja kääntöpuoli onkin TODELLA jämäkkää vaahtomuovia, oikea terapiapatja!
Tempurin pehmeydestä ja ominaisuuksista saa käsityksen vain oikeasti siinä nukkumalla. Koemakailu, jossa kehon lämpö ei ehdi patjaa pehmentämään, antaa vain suunnan fiiliksille, pahimmassa tapauksessa väärän sellaisen.

Itseäni miellyttävä, tarpeeksi tukeva jousipatja olisi maksanut yli Tempurin hinnan, mutta molempiin nykyisellään käytössä oleviin patjoihini olen tyytyväinen.

tuitui kirjoitti...

täällä on pian vuoden futonilla nukkunut lukija. voin sanoa että mun kohdalla se oli rakkautta ensilepäämisellä :)

ostin siis viime kesänä puuvillakookosfutonin, kookosta siksi että olisi vähän kimmoisampi kuin kokopuuvillainen, ja oon ollut oikein tyytyväinen. ensimmäisinä öinä siinä nukkuessa kuulemma mullakin selkä rutisi kääntyisellä niin antaumuksella että avo mietti jo hetken että onko kaikki hyvin :D

ainut huono homma on ollut se kun ollaan sitä aika laiskasti rullailtu (ehkä kerran kuussa jos sitäkään) ja nyt keskellä on muodostunut semmoinen valli joka tuntuu jos siinä päällä pötköttää. pitää vähän pöyhiä ja rullailla sitä ahkerammin niin tasoittuu.

kannattaa käydä futoneitakin koemakaamassa, eri täytteillä kun on eri kovuusasteet. mutta meikä suosittelee, ei enää paluuta perussänkyihin.

Zana kirjoitti...

Tempur saa kannatuksen täältä. Hintava, mutta itselleni ainakin hintansa väärti. Olen moniselkävaivainen; välillä jumittaa niska, välillä löytyy fasettilukko eri kohdista selkärankaa.

Futonin ostin ensin ja makoilinkin sillä useamman vuoden, mutta jossain vaiheessa se alkoi tuntua LIIAN kovalta, vaikka jämäkistä, kovista patjoista tykkäänkin. Nukkuminen oli tuskaa, kun lonkat painuivat lysyyn ja alaselkä nousi kaarelle. Aamulla selkä oli kuin tulessa. Olin enemmän kuin riemuissani, kun Tempur saapui taloon. Nyt ei jumita, tosin olen myös kuullut ihmisistä, joille Tempurkaan ei hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta sovi.
Kokeilemalla tietää, mutta munkin mielestä hetken koenukkuminen ei anna välttämättä oikeaa kuvaa-mistään patjasta.

Cat's Meow kirjoitti...

Meilläkin on Tempur ja tykätään siitä paljon. Muitakin hyviä vaihtoehtoja varmaan on.. olen nukkunut futonillakin mutta se oli kauan ennen raskautta ja selkävaivoja..
Tempur on kallis mutta pitkäikäinen :)

Anonyymi kirjoitti...

Kannatan koboa: hästens sänky ja tempur petari!!!

Nooruska kirjoitti...

Viimiset kaks vuotta nukkunut futonilla ja aiemmin vaivanneet viheliäiset selkäkivut ovat kadonneet.

SunSun kirjoitti...

Hesasta futoneita saa ainakin Futon forumista. Suosittelen kokeilemaan eri materiaaleja (hevosenjouhi/kookos/villa). Puuvillafutonia ei suositella jatkuvaan käyttöön. Myös nukkuma-asento vaikuttaa patjan valintaan, kyljellään nukkuvat tarvitsevat pehmeämmän patjan, ts. villaa.

Kokemuksesta opittua: Jos naisihmisellä on kovin leveä lantio ja hartiat mutta kapea vyötärö ja ko. henkilö tykkää nukkua kyljellään, kannattaa sujauttaa ohut tyyny vyötärön kohdalle ja laittaa toinen polvien väliin. Näin selkäranka pysyy nukkuessa suorassa ja vältyt selkä/hartiasäryltä.

Noitten niksien jälkeen suosittelen kyllä lämpimästi futonia, unet olivat todella hyvät ja makoisat. Vaikka mulla ei olekaan nyt futonia (patja jäi exälle) suunnitelmissa on kyllä hommata vastaava tilalle. :)

Jonna kirjoitti...

Minua kanssa kiinnostaisi futon, olen vaan miettinyt just tuota rullailu juttua, että onko sitä aikaa pyöritellä tässä sirkuksessa tarpeeksi usein?!

Meillä on jotkut Ikean aika basic-patjat ja olen ollut kyllä tosi tyytyväinen, petari pitäisi kyllä uusia.

Jep kirjoitti...

Itse ostin futonin (puuvilla/kookos) ja alussa luulin että tämä olisi nyt ikuista rakkautta. Minun ongelmaksi muodostui kuitenkin juuri tuo rullaaminen.
Ensinnäkin fuon patja on tajuttoman painava eikä sitä yksin raahaa millään ulos tuulettumaan, toiseksi myös rullaaminen käy työstä yhden naisen voimin. Tiedä sitten oliko väärät rullaustekniikat mutta ainakin minun patjaani tuli noin vuodessa kunnon painaumat. Yksin patjalla nukkui ihan hyvin, mutta kaksin ei sitten enää millään. Kun kaksi oli sängyssä väkisin joutui keikkumaan "korkeammalla" kohouman päällä ja aliuiseen valui keskelle painaumaa kohti. Argg! Monena yönä oikein raivokkaasti koitin tasoittaa sänkyä unissani, niin koville kuulemma vierestä seuranneen mukaan valuminen otti. Muutin varsin vikkelää avoni luokse hänen kovalle mutta muotonsa säilyttävälle Ikealle ja täytyy sanoa, etten kaipaaa hetkeäkään futonia takaisin.
Epäilemättä Futon on patja joka jakaa makaajat! Kannattaa todella punnita hyviä ja huonoja puolia, sillä vasta nyt kun selkä lepää ihanan kovalla Ikealla tiedän miten paljon hyvin nukuttu yö voikaan antaa!

Anonyymi kirjoitti...

Vuoden kovalla Futonilla nukkuneena olen tyytyväinen. Ainoa miinus ja ISO sellainen on tuo "kangaskahvojen" puute patjan sivuilta joilla olisi niin paljon kätevämpää kääntää ja rullata (ja muuttaa). Tempurista ei kokemusta. Jos et muuten pysty päättämään niin ota huomioon käytännöllisyys!

-simpukka

Riitu kirjoitti...

Meilläkin on nukuttu puolitoista vuotta futonilla. Ostimme omamme Futon bed shopin loppuunmyynnistä, jolloin montaa patjavaihtoehtoa ei ollut jäljellä. Meillä on pehmein patja eli villaa. Huonoa siinä on "kuopat" jotka patjaan muodostuu varsin nopeasti ellei patjaa käännä ja rullaa tarpeeksi usein. Yksin saa juuri ja juuri käännettyä, kahdestaan ei niin iso homma.

Muutoin ollaan oltu tyytyväisiä, seuraava patja tulee varmaan olemaan vähän kovempi futon!

Spots kirjoitti...

marko: kiitos kattavasta kommentistasi. tuo vinkki ikean patjasta oli mainio. se menee ilman muuta mietintäpipaan.

tuitui: kiva kuulla puoltavakin kommentti. nyt täytyy vain puntaroida, onko meistä rullailijoiksi... se ei kuulosta kahteen pekkaan työläältä, mutta meikäläisellä on sellainen kutina, että rullailu saattaa silloin tällöin unohtua. :-)

zana: mäkin olen moniselkävammainen. välilevy on pullistunut neljästi, selästä löytyy skolioosin tynkää ja hartiat nyt ovat aina jumissa. perussettiä, kun istuu kaiket päivät koneella. voi olla, että on pakko satsata ainakin tempurin petariin...

cats's meow: sehän siinä juuri onkin: sänky on pitkäikäinen, ja siihen pitäisi satsata... saas nähdä, miten meidän käy. ;-)

anonyymi: joo, siinähän se olis, optimisänky. :-)

nooruska: millainen futon sulla on?

sunsun: kiitos vinkeistä! täytyy käydä koemakoilemassa. :-)

jonna: niinpä... se rullailu meitäkin askarruttaa. mies tosin lupasi rullata patjaa kerran viikossa. täytynee pyytää mustaa valkoisella, heh.

jep: joo, kovaa patjaa mäkin nyt metsästän. viimeiset sängyt, myös tämä nykyinen, ovat olleet aivan liian pehmeitä. ei hyvä, ei.

simpukka: kiitos. tästä patjapäätöksestä tulee hankala. ;-)

riitu: jos meille tulee futon, niin tuo kovuus on kyllä se seikka, johon kiinnitän huomiota. kiitos kokemuksistasi!

Lili kirjoitti...

Hei, mä huomasin tänään, että Forumin kukontorille on ilmestynyt jokin futonkauppa. En tiedä onko mistään kotoisin, mutta kannattaa varmaan tsekata tarjonta.

Edesmenneen Fredan futon shopin tuotteita on moni kehunut, suru ettei puljua enää ole.

Omaa kokemusta futonsängyistä ei ole. Edelleen nukun runkopatja-pahaisella. Valitettavasti.

Ananas kirjoitti...

Meillä on ollut futon parisen vuotta ja patjaa on rullattu joka kerta lakanoiden vaihdon yhteydessä eli muutaman viikon välein.
Ainakaan minusta patjan rullaamisesta ei ole laisinkaan vaivaa. Vaikka monet ovat yllä kirjoittaneet futonin painaumista, en meidän futonissa ole sellaisia huomannut. Joten ainakin meidän futonin kohdalla tuo on riittänyt. Kerran ollaan myös käytetty futonia saunassakin.

Nykyään selkä tulee muuten kipeäksi kaikilla muilla patjoilla nukkuessa kuin futonilla.Suosittelen ehdottomasti siis futonia.

Liivia kirjoitti...

Olen nukkunut futonilla kohta vuoden, enkä muuta enää tahdo.
Viikko meni tottuessa, sitten alkoi tuntua tosi hyvältä.

Liivia kirjoitti...

No niin, nyt luin kommentit ja tajusin kauhukseni ettemme ole rullannut sitä vielä kertaakaan. Myyjä sanoi että kerran vuodessa riittää...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...