Sellaista tuskin löytyy Suomesta: talvi tempoilee Tampereella siihen malliin, että epäilen kattomme kaikkoavan kohti taivasta. Tällainen keli on oikeastaan kaunis, kunhan siitä nautiskelee sisältä käsin, vaikkapa kirjan kera.
Muhun iskee kerran vuodessa dekkarikuume. Viime vuonna sairastuin siihen jouluaattona ja ostin itselleni Lisa Marklundin uutukaisen. Tänä vuonna kuume kampesi kiusakseni etuajassa: Marklundin Paikka Auringossa kopsahti ostoskorini pohjalle eilen. Painelen tästä pehkuihin se kainalossani.
Eikä se dekkarointi tähän jää. Seuraavaksi vuoron saa Fred Vargas. Sitten Åsa Larsson. Sitten Henning Mankell ja sitten... Dekkareita lukee yhden päivässä parissa. Tarmoakin ne tuovat, siis omiin tuotoksiin.
Lähetin AdLibris-nimiselle joulupukille juuri kirjeen. Hän lupasi toimittaa meikäläiselle Ohlsenin sisarusten Influencen. Pakkaa kuulemma samaan syssyyn myös Sex And The Cityn, sen elokuvasta kertovan vaateraamatun.
Vaatelakkoon voisin alkaa, mutta kirjoista ja aikakauslehdistä en luovu. En ikinä. Piste.
Ketkä kuuluvat teidän suosikkidekkaristeihinne? Vinkit ovat enempi kuin tervetulleita!
7 kommenttia:
Niitähän riittää ,suosikkeja ja muita.
Johan Theor, Karin Wahlberg, Karin Alvtegen, Inger Frimansson, Mats Wahl, Stieg Larsson Jens Lapidus...
Kaikki ruotsalaisia :-)
kiitos vinkeistä, anonyymi. stieg larsonin kirja odotteleekin kirjahyllyssäni, mutta nuo muut ovat meikäläiselle tuoreita tuttavuuksia. mikähän siinä onkin, että ruotsalaiset taitavat dekkareiden kirjailun? sama pätee elokuviinkin. mä olen koukussa beckeihin. ;-)
Jenkkiläisistä oma suosikkini on James Ellroy...vaikka enemmänkin rikoskirjallisuutta edustaa kuin dekkareita.
Pohjoismaiset kuuluvat omiinkin suosikkeihini, mutta jos haluaa nojatuolimatkailla kauemmas ratkomaan rikoksia, suosittelen Alexander McCall Smithin Botswanaan sijoittuvia Mma Ramotswe -dekkareita ja japanifaneille Sujata Masseyn Rei Shimura -sarjaa. :) -Ellu-
mma ramotswet löytyvät munkin kirjahyllystäni. ne ovat sellaisia letkeitä päivänpiristäjiä, kaukana tavanomaisista dekkareista. innostuin niiden myötä rooibosteestä, heh. :-)
ootkos lukenut åke edwardsonin erik winter-kirjoja. musta parempia kuin mankellit - ja sijoittuvat ihanaan göteborgiin. aikas raakoja vain...sitten on karin fossum, norjalainen kait ja anne holt samaisesta maasta. myös jan guilloun vähän erilaiset dekkarit on jees. ja eikös ne beckit löydy myös kirjoina??...vähän perinteisempiä eli lempeämpiä on muistaakseni p.d. james ja ruth rendell. myös donna tarttin Jumalat juhlivat öisin on hyvä, joskaan en tiedä onko se ihan dekkari...tulipas näitä. pitänee itsekin tutustua noihin itselle tuntemattomampiin :-) Leena
Ruotsalaisista suosittelen tässä jo mainittujen lisäksi turhan vähälle huomiolle jäänyttä Leif G.W.Perssonia (jolla on samoja henkilöitäkin kuin vanhalla kaverillaan Jan Guilloulla!). AIno Trosell vaikuttaa aika jännältä tuttavuudelta. Beckit kannattaa tosiaan lukea Sjöwall-Wahlöö -pariskunnan klassikkokirjoina.
Amerikkaan emigroitunut Qui Xiaolong kirjoittaa ainakin miljöönsä ja (käsittämättömän) yhteiskunnallisen vehkeilynsä puolesta kiinnostavia, 1990-luvun alun Shanghaihin sijoittuvia dekkareita, suomennettu on vissiin kaksi (heppu kirjoittaa siis englanniksi).
Lähetä kommentti